fbpx

Wat houdt het urencriterium in?

 

Het urencriterium is een van de voorwaarden waaraan je bijvoorbeeld als zzp’er moet voldoen om in aanmerking te komen voor aftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek Zo moet je bijvoorbeeld minstens 1225 uur aan je bedrijf hebben besteed en dit kunnen aantonen in je administratie. In dit artikel lees je voor wie de voorwaarden gelden, wat deze voorwaarden inhouden en over het bijhouden van de uren.

 

Voor wie geldt het urencriterium?

Het urencriterium geldt alleen wanneer je door de belastingdienst wordt gezien als ondernemer. Dit is dan ook de overkoepelende voorwaarde waaraan je moet voldoen voordat je überhaupt in aanmerking komt voor aftrekposten zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek.

Het urencriterium speelt een rol bij:

 

Voorwaarden urencriterium

Je voldoet aan het urencriterium wanneer het volgende voor jou geldt:

(1) Je werkt per kalenderjaar minimaal 1225 uur aan je bedrijf.
Dat is gemiddeld zo’n 24 uur per week. Wanneer je fulltime aan je bedrijf werkt, haal je dat doorgaans makkelijk. Wanneer je meerdere bedrijven hebt, dan kun je de gewerkte uren bij elkaar optellen.

(2) Je besteedt meer dan 50% van de totale werktijd aan jouw onderneming(en).
Wanneer je dus bijvoorbeeld ook in loondienst werkt en hier meer uren aan hebt besteed dan aan je onderneming, dan voldoe je niet aan het urencriterium.

Let op: als je later in het jaar begint met ondernemen, moet je nog steeds voldoen aan de urennorm. Het gaat dus niet om een gemiddelde per maand. Stel dat je in juli van een bepaald kalenderjaar start met ondernemen, dan moet je alsnog minimaal 1225 uur werken tussen juli en eind december. Niet alle ondernemers die later in het jaar starten, zullen daarom in het eerste jaar aan het urencriterium kunnen voldoen. Een voordeel dat starters hebben is wel dat je veel uren mag meerekenen en dat je in het eerste jaar nog niet 50% van de totale werktijd hoeft te besteden aan je onderneming. Zie kopje Wanneer is het urencriterium soepeler? voor meer info.

 

Welke uren mag ik meetellen voor het urencriterium?

Je mag alle uren die je aan je bedrijf besteed meetellen als ‘gewerkte uren’. Dit kunnen zowel directe als indirecte werkzaamheden zijn. Hieronder enkele voorbeelden:

Directe werkzaamheden:

  • De uitvoering van de dienst die je aanbiedt
  • Het maken van het product dat je aanbiedt
  • Reizen van en naar een opdrachtgever

Indirecte werkzaamheden:

  • Een website bouwen en beheren
  • Je boekhouding en administratie bijhouden
  • Offertes maken
  • Cursussen of nascholing volgen
  • Het uitwerken van nieuwe plannen
Ook een brainstormsessie mag je meetellen als gewerkte uren

Let op: Wanneer je ziek bent geweest en niet hebt kunnen werken, dan mag je de uren die je normaal gesproken had gewerkt niet meetellen als uren. Je moet de uren daadwerkelijk gemaakt hebben.

 

Wanneer is het urencriterium soepeler?

Er zijn drie gevallen waarin de voorwaarden voor het urencriterium soepeler zijn.

Zwangerschap
Wanneer je zwanger raakt en daardoor met verlof gaat dan mag je de uren tijdens dat verlof meetellen alsof je wel hebt gewerkt. In dit artikel lees je meer over je rechten en plichten als zwangere ondernemer.

Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering
Als je start vanuit een situatie waarin je arbeidsongeschikt was, dan kom je in aanmerking voor een verlaagd urencriterium. Dat betekent dat je niet 1225 uur aan je bedrijf hoeft te besteden maar slechts 800 uur.

Beginnende ondernemers
Hoewel je als starter wel moet voldoen aan de 1225 uur, hoef je niet meer dan 50% van de totale tijd in een bepaald kalenderjaar hebben besteed aan je onderneming. Als je dus halverwege het jaar uit een loondienstsituatie komt en je minstens 1225 uur besteedt aan je onderneming, dan maakt het niet uit als het aantal gemaakte uren tijdens loondienst de overhand heeft.

 

Hoe moet ik mijn uren bijhouden?

Omdat je aan moet kunnen tonen dat je bepaalde uren hebt gemaakt, is het van belang de gewerkte uren goed vast te leggen. Je kunt ervoor kiezen om dit bij te houden in Excel, google docs of via een online timetracker. Je kunt zelf de indeling kiezen maar je dient in elk geval de datum, het aantal uur, de aard van de werkzaamheden en de opdrachtgever in te vullen. Daarnaast moeten de bijgehouden uren ook weer toetsbaar zijn aan bijvoorbeeld je agenda, correspondentie via de email en verstuurde facturen. Je kunt dus niet 40 uur noteren voor een week waarin je volgens je agenda aan het skiën was in Oostenrijk.

 

Een goede urenregistratie is onmisbaar

Wanneer jij door de belastingdienst gezien wordt als ondernemer en minstens 1225 uur aan je bedrijf besteedt, dan kom je in aanmerking voor interessante aftrekposten. Elke ondernemer dient een gedegen urenadministratie bij te houden om de uren te kunnen verantwoorden aan de belastingdienst. Daarnaast is het voor jezelf ook prettig om te zien hoeveel tijd je kwijt bent aan verschillende werkzaamheden. Het lijkt een hoop administratieve rompslomp maar het is absoluut de moeite waard. Bovendien zit je er een stuk relaxter bij als je administratie op orde is.

Wil je een inzicht in de financiële en fiscale situatie van je bedrijf? Maak dan gebruik van onze online tool genaamd Bereken Je Belasting. Je kunt hiermee precies berekenen hoeveel belasting je moet reserveren zodat je onverwachtse rekeningen kunt vermijden. In de berekening nemen we niet alleen aftrekposten mee maar ook andere zaken zoals het bijvoorbeeld zwangerschap, het aanschaffen van een nieuw huis en bedrijfsinvesteringen. Direct weten waar je aan toe bent? Maak een belafspraak zodat we een inschatting kunnen maken op maat.